Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego

W 2010 roku wydana została kolejna książka przybliżająca postać i kulinarne poczynania słynnego wiśnickiego kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Autorami tej publikacji są Jarosław Dumasowski, Andrzej Pawlas i Jerzy Poznański. Wydana przez Muzeum Pałac w Wilanowie książka nosi tytuł „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku”.
Jest to smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego z 1682 roku. Przetłumaczone z języka staropolskiego receptury pozwalają na przyrządzenie we współczesnej kuchni wspaniałych XVII wiecznych potraw,  które przywołują ducha dawnych czasów. Doprawione szczyptą chęci i garścią wyobraźni historycznej dania, pozwalają przenieść się w czasy naszych przodków. Dlatego też, wszystkich zachęcamy do wspaniałej kulinarnej podróży w czasie, a przewodnikiem w tej wyprawie niech będzie wielki Kuchmistrz Stanisław Czerniecki!

Czernieki

czerniecki

Czerniecki

Bądź pierwszym który skomentuje

Dodaj komentarz